AKO VARIŤ ZDRAVŠIE ?
V dobe fastfoodov a rýchleho životného štýlu je táto otázka veľmi podstatná. Ak vás zaujíma, čo zdravé sa dá vo varení vymyslieť, tak pokračujte v čítaní.

ZDRAVŠIE PRÍLOHY
vyberajme si zdravšie prílohy, zabudnime na smažené zemiaky, knedľu alebo cestoviny, prednosť dajme ryži, bulguru (predvarenému lámanému pšeničnému zrnu) alebo vareným zemiakom.

MENEJ SOLI
používajme menej soli, šetrnejšie pridávajme koreniny, na dochutenie jedla zvoľme radšej čerstvé bylinky,

DOCHUCUJTE BYLINKAMI
Nahradiť dochucovadlá v kuchyni môžete sušenými alebo čerstvými bylinkami, ktoré dodajú jedlu typickú chuť a to bez pridanej soli. Čierne korenie, bobkový list alebo majorán by v zdravej strave chýbať rovnako nemali.

CELOZRNNÉ MIESTO BIELEHO
Pri kupovaní pečiva uprednostnite celozrnné výrobky, ktoré obsahujú komplexné sacharidy. Tie uvoľňujú energiu postupne, preto nebudete o hodinu opäť hladní.Okrem toho obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, vitamíny skupiny B a železo.

ZELENINA, ZELENINA, ZELENINA
Pridajte do jedál viac zeleniny. Do zemiakovej kaše môžete skúsiť pridať karfiol alebo zeler. Do mäsa na panvici pridajte napríklad paradajky, či brokolicu. Cestoviny s omáčkou určite výdatne podporte zeleninou. Nebojte sa ani zintenzívniť jej množstvo v šalátoch. Namiesto kúskov tučného syra pridajte do šalátov napríklad olivy, alebo oriešky.
