AKO NA VIANOČNÉ MEDOVNÍČKY?

SUROVINY
500g múka hladká
150g cukor mletý (práškový)
3PL med
3ks vajce
100g maslo
1KL korenie perníkové
1KL sóda jedlá
POSTUP
1. Do misky šupneme cukor múku a korenie. Pridáme vajíčka, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Cesto treba spracovať a podľa potreby dosypať múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na silikonovú podložku, trošku podmúčime a ešte vypracujeme, aby bolo pekne lesklé. Namiesto tejto celej procedúry môžete použiť robot, alebo pekárničku. Podľa chuti pridajte taktiež mletú škoricu, alebo badyán.
2. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.
3. Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 7 až 10 minút.
4. Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla 15 - 20 deka mletého cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.
5. Ak chcete medovníčky po povrchu lesklé, po vytiahnutí z rúry ich horúce potrite bielkom a nechajte tak vychladnúť.
6. Dobrú chuť!